Permanent hårborttagning

Vad är permanent hårborttagning?

Permanent hårborttagning är en teknik som används för att ta bort oönskad hårväxt på olika delar av kroppen. Det finns olika metoder för permanent hårborttagning, inklusive laserbehandling, elektrolys och IPL (Intense Pulsed Light).

Läs mer

Hur fungerar de olika metoderna?

  • Laserbehandling fungerar genom att en stark ljuspuls appliceras på hårroten, vilket förstör hårsäcken och hindrar håret från att växa tillbaka.
  • Elektrolys innebär att en fin nål förs in i hårsäcken och sedan skickar en elektrisk ström för att förstöra hårsäcken.
  • IPL fungerar genom att använda ljuspulser för att värma upp hårsäckarna och hindra håret från att växa tillbaka.

Det är viktigt att notera att trots att dessa tekniker ofta kallas "permanent hårborttagning", kan de inte garantera 100% permanent resultat. Vanligtvis krävs flera behandlingar för att uppnå önskat resultat, och även efter flera behandlingar kan det finnas en viss grad av återväxt av hår.

Behandlingsområden

Här är fyra vanliga områden för permanent hårborttagning och en kort beskrivning av varje område:

Benen

Permanent hårborttagning på benen är vanligt för både kvinnor och män. Metoder som laserbehandling och IPL kan användas för att ta bort oönskad hårväxt på benen. Detta kan vara ett bekvämt alternativ för personer som ständigt måste raka benen eller använda andra temporära hårborttagningsmetoder, som exempelvis en epilator.

Bikiniområdet

Permanent hårborttagning i bikinilinjen kan vara till nytta för personer som upplever irritation, rodnad eller inåtväxande hårstrån från andra metoder som rakning eller vaxning. Elektrolys kan vara ett alternativ för personer med tunnare eller ljusare hår, medan laserbehandling kan fungera bättre för tjockare hår.

Ansiktet

Många människor, särskilt kvinnor, kan uppleva oönskad hårväxt i ansiktet. Hårborttagning i ansiktet kan vara en känslig process och kan kräva en annan metod än på andra områden på kroppen. Elektrolys är en vanlig metod för hårborttagning i ansiktet, eftersom den kan rikta in sig på enskilda hårstrån och minimera risken för irritation.

Armhålorna

Permanent hårborttagning i armhålorna kan hjälpa till att minska risken för inåtväxande hårstrån, vilket kan orsaka irritation och smärta. Laserbehandling kan vara ett alternativ för permanent hårborttagning i armhålorna, eftersom det är en snabb och effektiv metod. IPL och elektrolys kan också användas för att ta bort hår i detta område.

Var kan man vända sig för permanent hårborttagning?

Det finns flera alternativ för permanent hårborttagning, och det kan vara lämpligt att söka hjälp från en erfaren hudläkare eller kosmetisk terapeut för att välja den bästa metoden och för att säkerställa att behandlingen utförs på ett säkert och effektivt sätt. Här är några exempel:

Hudvårdskliniker

Det finns många kliniker som specialiserar sig på permanent hårborttagning. Det kan vara viktigt att välja en klinik som har erfarna terapeuter och de senaste teknologierna för att uppnå de bästa resultaten. Vi kan till exempel tipsa om Grimmereds Hudläkargrupp som är en hudvårdsklinik med många års erfarenhet av att jobba med hårborttagning. Få mer information om dem på deras hemsida.

Skönhetssalonger

Många skönhetssalonger erbjuder permanent hårborttagning som en del av sina behandlingar. Det är viktigt att se till att de har erfaren personal och att de använder lämplig utrustning för att undvika skador på huden. Vi kan exempelvis rekommendera Sveriges skönhetscenter om du är intresserad av permanent hårborttagning i Stockholm med omnejd. De har lång erfarenhet av den här typen av behandlingar och erbjuder bland annat permanent hårborttagning med laser. Läs mer på deras hemsida.

Läkarmottagningar

Vissa läkarmottagningar kan också erbjuda permanent hårborttagning, särskilt om det handlar om mer känsliga områden eller om det finns några medicinska tillstånd som kan påverka behandlingen. Kontakta din läkarmottagning för mer information och vad du har för alternativ.

Sjukhus

Vissa sjukhus har avdelningar som specialiserar sig på kosmetiska behandlingar, inklusive permanent hårborttagning. Dessa kan vara lämpliga om du har särskilda medicinska behov eller om du vill ha extra trygghet.

Vad kostar permanent hårborttagning?

Kostnaden för permanent hårborttagning kan variera beroende på flera faktorer, inklusive vilken typ av behandling som väljs, vilket område på kroppen som ska behandlas, hur många behandlingar som behövs och var behandlingen utförs. Här är några generella priser för permanent hårborttagning:

  • Laserbehandling - Kostar oftast mellan 2 000 och 7 000 kronor per behandling, beroende på vilket område på kroppen som ska behandlas och hur många behandlingar som behövs.
  • IPL-behandling - Brukar kosta mellan 2 000 och 5 000 kronor per behandling, beroende på behandlingsområde och antalet nödvändiga behandlingar.
  • Elektrolys - Konstnaden brukar vanligtvis ligga mellan 500 och 1 500 kronor per behandling, beroende på vilket område på kroppen som behandlas och hur många behandlingar som är nödvändiga.

Det är också viktigt att tänka på att det kan krävas flera behandlingar för att uppnå de önskade resultaten och att kostnaderna kan variera beroende på var behandlingen utförs. Det kan vara bra att boka en konsultation med en behandlare för att diskutera dina mål och få en uppskattning av de totala kostnaderna för din specifika behandling.

Gör behandlingen ont?

Smärtupplevelsen kan variera beroende på vilken metod som används för permanent hårborttagning och behandlingsområde. Vissa metoder, som laserbehandling och IPL, kan orsaka en brännande eller stickande känsla, men som brukar vara överkomlig. Elektrolys kan vara mer obehagligt då man kan känna nålen som sticker in i huden, men det brukar också vara hanterbart. Det kan finnas någon smärta efter behandlingen, men de flesta upplever att det är milt och går över snabbt.

Är permanent hårborttagning säkert?

De flesta permanenta hårborttagningsmetoder är säkra, men det finns alltid en risk för biverkningar. Metoder som laserbehandling och IPL kan orsaka hudirritationer, så som rodnad eller svullnad, men detta är vanligtvis milt och går över snabbt. Elektrolys kan leda till några mindre ärrbildningar, men detta är sällsynt. Det är viktigt att välja en erfaren och licensierad hudläkare eller kosmetisk terapeut för att minimera risken för biverkningar eller andra komplikationer som kan uppstå p.ga. okunskap.

Hur många behandlingar behöver jag för önskat resultat?

Antalet behandlingar som krävs varierar beroende på metoden som används, hårtypen och hudtypen. Generellt sett kräver laserbehandling och IPL flera behandlingar, vanligtvis mellan sex och åtta, med flera veckors intervall mellan behandlingarna. Elektrolys kan kräva fler behandlingar, eftersom det är en mer tidskrävande process. Det är också viktigt att komma ihåg att även med permanent hårborttagning kan det finnas viss grad av återväxt över tiden.

Finns det några biverkningar?

Vissa personer kan uppleva en liten rodnad eller svullnad efter permanent hårborttagning, men detta brukar vara övergående och går vanligtvis över inom några timmar eller dagar. Andra biverkningar kan inkludera klåda, stickningar eller en brännande känsla i det behandlade området, men dessa symtom är vanligtvis milda och går över snabbt. Om du upplever några allvarliga biverkningar, som sår eller blåsor, bör du kontakta din hudläkare eller kosmetiska terapeut direkt.

Vad ska jag förvänta mig efteråt?

Efter permanent hårborttagning, som till exempel laserbehandling eller IPL, kommer hårsäckarna gradvis att förstöras och håret som växer från dessa kommer att falla ut naturligt. Det kan ta upp till några veckor för detta att ske efter varje behandling. Det är viktigt att notera att håret inte kommer att falla ut omedelbart efter behandlingen och att det kan finnas viss återväxt under de första veckorna efter behandlingen. Efter flera behandlingar kommer håret gradvis att bli tunnare och mindre framträdande, tills det till slut inte växer tillbaka alls.