Kemisk peeling

Vad är kemisk peeling?

Kemisk peeling är en kosmetisk behandling som används för att förbättra hudens utseende och textur genom att avlägsna ytliga skikt av döda hudceller.

Under en kemisk peeling appliceras en kemisk lösning på huden, vanligtvis på ansiktet, som reagerar med huden och löser upp de ytliga skikten av döda hudceller. Därefter sköljs lösningen bort och en ny hudyta avslöjas.

Kemisk peeling kan användas för att minska synligheten av fina linjer och rynkor, förbättra hudens textur och ton, reducera akneärr och pigmentfläckar samt för att behandla hudproblem som rosacea och melasma.

Läs mer

Behandlingsområden

Här är fyra vanliga behandlingsområden med kemisk peeling.

Anti-aging

Kemisk peeling används ofta för att behandla åldrande hud genom att minska synligheten av fina linjer och rynkor samt förbättra hudens textur och ton. En peeling med milda syror som glykolsyra eller mjölksyra kan användas för att främja cellförnyelse och exfoliering av de ytliga hudcellerna, vilket gör huden mjukare och mer strålande. Djupare peelings som innehåller starkare syror som triklorättiksyra (TCA) eller fenol kan användas för att behandla djupare rynkor och ojämnheter.

Akne och akneärr

Kemisk peeling kan också användas för att behandla akne och dess ärrbildning. En peeling med salicylsyra eller glykolsyra kan användas för att minska överproduktionen av talg och ta bort döda hudceller som täpper till porerna, vilket minskar risken för akne. En djupare peeling med TCA kan användas för att behandla akneärr genom att avlägsna de ytliga hudcellerna och främja cellförnyelse.

Pigmentfläckar och melasma

Kemisk peeling kan också användas för att minska synligheten av pigmentfläckar och melasma (bruna fläckar på huden) genom att avlägsna de ytliga hudcellerna som innehåller melanin. En peeling med mandelsyra eller TCA kan användas för att behandla dessa hudproblem.

Solskador

Kemisk peeling kan också användas för att behandla solskador genom att avlägsna de skadade ytliga hudcellerna och främja cellförnyelse. En peeling med glykolsyra eller TCA kan användas för att minska synligheten av solskador som solfläckar, rynkor och ojämn hudton som orsakats av solskador. Det är viktigt att använda solskyddskräm och skydda huden från solen efter en kemisk peeling för att förhindra ytterligare skador på huden.

Olika typer av kemisk peeling

Det finns olika typer av kemisk peeling beroende på styrkan på lösningen och dess syrahalt. En ytlig peeling med milda syror som glykolsyra eller mjölksyra kan vanligtvis göras på en lunchrast, medan djupare peelings som innehåller starkare syror som triklorättiksyra (TCA) eller fenol kräver längre återhämtningstid och är mer komplicerade procedurer.

Var kan man göra kemisk peeling?

Kemisk peeling är en hudbehandling som vanligtvis utförs av en hudläkare eller kosmetisk kirurg. Du kan också hitta skönhetssalonger och spa som erbjuder kemisk peeling-behandlingar. Det är viktigt att välja en kvalificerad och erfaren professionell som kan bedöma din hudtyp och anpassa behandlingen för att uppnå de bästa resultaten.

Innan du bokar en kemisk peelingbehandling, se till att göra din forskning och läsa recensioner från tidigare kunder. Det är också viktigt att diskutera eventuella allergier eller hudproblem med din hudläkare eller kosmetiska kirurg för att undvika obehagliga biverkningar efter behandlingen. Om du är intresserad av kemisk peeling i Stockholm kan vi rekommendera Sveriges skönhetscenter. De har lång erfarenhet av behandlingar med kemisk peeling och hjälper dig med att ta fram en behandling utefter dina önskemål och behov. Om du bor i Göteborg kan vi istället tipsa om Studio Z eller Face Clinic för dig som bor i Malmö.

Vad kostar kemisk peeling?

Kostnaden för kemisk peeling kan variera beroende på flera faktorer, inklusive peelingens styrka, det område som behandlas, din geografiska plats och specialistens erfarenhet och utbildning. Generellt sett varierar kostnaden från några hundra kronor för en mild peeling till flera tusen kronor för en djupare peeling. Det är viktigt att diskutera priser och betalningsalternativ med din hudläkare eller kosmetiska specialist innan behandlingen för att undvika eventuella överraskningar.

Är behandlingen säker?

Kemisk peeling är en säker och vanlig kosmetisk behandling, men det finns alltid en risk för biverkningar som rodnad, svullnad och flagning av huden. Det är viktigt att diskutera dina förväntningar och eventuella risker med en auktoriserad hudläkare eller kosmetisk specialist innan du genomför behandlingen.

Hur lång tid tar en behandling?

Tiden för en kemisk peeling varierar beroende på styrkan på lösningen och hur många skikt som ska behandlas. En ytlig peeling med milda syror kan ta så lite som 15-20 minuter, medan en djupare peeling med TCA eller fenol kan ta upp till en timme eller mer. Återhämtningstiden varierar också beroende på peelingens styrka och kan variera från några dagar till flera veckor.

Hur många behandlingar behövs
för att se resultat?

Resultaten av en kemisk peeling är vanligtvis synliga efter en behandling, men för att uppnå optimala resultat kan flera behandlingar krävas. Hur många behandlingar som behövs beror på dina specifika behov och önskemål, och det är viktigt att diskutera detta med din hudläkare eller kosmetiska specialist.

Kan kemisk peeling kombineras med andra behandlingar?

Ja, kemisk peeling kan kombineras med andra kosmetiska behandlingar som dermabrasion, laserbehandlingar eller fillers-behandling. Det är viktigt att diskutera dina önskemål och eventuella risker med en auktoriserad hudläkare eller kosmetisk specialist för att avgöra vilka behandlingar som bäst passar dina behov.