Behandla acneärr

Att behandla acneärr kan gå till på olika sätt. Det kan innefatta användning av olika metoder, inklusive kemisk peeling, dermabrasion, laserbehandling och injektioner av fillers. Här får du mer information om att behandla acneärr, med mera!

Läs mer

Vad är acneärr och hur uppstår de?

Acneärr är ärr som uppstår på huden efter att man har haft acne. De uppstår på grund av inflammation och ärrbildning i huden, vilket kan leda till att huden skadas och ärr bildas. Olika faktorer kan påverka hur ärr bildas efter akne, inklusive hur svår aknen är och hudtypen. Vissa människor är mer benägna att utveckla ärr än andra på grund av genetiska faktorer. Läs mer ingående om acneärr på acnespecialisten.se.

Olika typer av acneärr

Det finns olika typer av acneärr och här presenterar vi några av de vanligaste:

Hypertrofiska ärr

Hypertrofiska ärr är upphöjda och kan uppstå efter att huden har skadats av acne. De är vanligast hos personer med mörkare hudtoner och kan vara mer synliga än andra typer av ärr.

Atrofiska ärr

Artofiska ärr är nedsänkta och uppstår när huden förlorar elasticitet och kollagen på grund av skada från acne. De kan vara platta eller konkava och kan se ut som små gropar eller hål på huden.

Keloider

Keloider är ovanligt stora ärr som bildas efter en skada, inklusive acne. De kan vara smärtsamma och klåda och kan bli mycket stora. Keloider är vanligare hos personer med mörkare hudtoner.

Pigmenterade ärr

Pigmenterade ärr är en vanlig typ av acneärr som uppstår när huden producerar för mycket melanin efter en skada från acne. Dessa ärr kan vara mörkare eller ljusare än omgivande hud och kan ta längre tid att blekas än andra typer av ärr.

Boxärr

Boxärr är en typ av atrofiskt ärr som är avlångt och liknar ett litet fyrkantigt hål. Detta ärr uppstår ofta när djupa finnar har läkt och kan vara svåra att behandla eftersom de är djupa och kan sträcka sig ned i huden.

Behandla acneärr

Det är viktigt att behandla akne så snart som möjligt för att minska risken för att utveckla ärr.

Om man har en tendens att utveckla acneärr, kan det vara lämpligt att söka hjälp från en hudläkare eller annan specialist för att diskutera olika behandlingsalternativ och få hjälp med att behandla acneärr, till exempel Acnespecialisten. De tar fram en individuell behandlingsplan för dig utifrån dina behov och önskemål.

Behandlingsalternativ

De olika behandlingsalternativen för acneärr inkluderar medicinska och kosmetiska metoder.

  • Medicinska behandlingar kan omfatta kemiska peelingar, laserbehandlingar och kirurgi.
  • Kosmetiska behandlingar kan omfatta fillers, mikronålsbehandlingar och hudvårdsprodukter som innehåller aktiva ingredienser som kan förbättra hudens struktur och utseende.

Förebyggande åtgärder för att undvika ärr från acne

Genom att följa dessa enkla förebyggande åtgärder kan du minska risken för att utveckla acneärr och förbättra hudens utseende och hälsa.

Undvik att pilla på finnar

Att pilla på finnar kan orsaka mer skada på huden och öka risken för ärrbildning. Försök att undvika att röra vid finnarna och undvik att klämma eller pressa på dem.

Använd solskydd

Solen kan göra acneärr mer synliga och kan förvärra ärrbildning. Använd därför alltid solskydd med hög SPF när du är utomhus.

Undvik tunga kosmetiska produkter

Tunga kosmetiska produkter, såsom foundation och puder, kan täppa till porerna och orsaka acne. Undvik därför att använda tunga produkter på huden och välj istället lättare produkter som är mindre benägna att täppa till porerna.

Rengör huden ordentligt

Rengöring av huden är en viktig del av att förebygga acneärr. Tvätta ansiktet två gånger om dagen med en mild rengöring som exempelvis Cetaphil Gentle Skin Cleanser och undvik att använda för varmt vatten.

Undvik stress

Stress kan påverka huden negativt och öka risken för acne och ärrbildning. Försök att undvika stress och ta regelbundna pauser för att koppla av och återhämta dig.