Behandling mot finnar

Behandling mot finnar kan inkludera topikala läkemedel såsom retinoider, benzoylperoxid och antibiotika, samt systemiska läkemedel som isotretinoin eller att få hjälp av en hudläkare. Läs mer om behandling mot finnar här!

Läs mer

Vad är finnar?

Finnar (kan även kallas acne) är en vanlig hudåkomma som uppstår när talgkörtlar i huden producerar för mycket talg och detta blandas med döda hudceller och bakterier. Detta leder till att porerna täpps igen och inflammation uppstår. Finnar kan förekomma i olika former, som pormaskar, stora porer, papler, pustler eller cystor och kan uppstå på ansikte, rygg, bröst och andra områden med talgkörtlar. Hormonförändringar, stress, dålig kost, genetiska faktorer och användning av vissa kosmetiska produkter kan bidra till uppkomsten av finnar. Läs mer om finnar på Acnespecialisten.se.

Varför får man finnar?

Finnar uppstår när talgkörtlar i huden producerar för mycket talg vilket blandas med döda hudceller och bakterier, vilket kan täppa till porerna. Hormonförändringar, särskilt under puberteten, kan öka talgproduktionen och leda till finnar. Stress, dålig kost, genetiska faktorer och användning av vissa kosmetiska produkter kan också bidra till uppkomsten av finnar. Vissa mediciner och hormonella obalanser kan också orsaka finnar.

Varför får man finnar som vuxen?

Vuxna kan också få finnar av olika skäl. Hormonella obalanser, särskilt hos kvinnor under menstruationscykeln eller i samband med graviditet, kan öka talgproduktionen och orsaka finnar. Stress, dålig kosthållning, sömnbrist och användning av felaktiga hudvårdsprodukter kan också bidra till uppkomsten av finnar hos vuxna. Vissa mediciner, som steroider och litium, kan också orsaka finnar.

Hur blir man av med finnar?

För att bli av med finnar är det viktigt att upprätthålla god hudhygien och undvika att röra vid ansiktet.

Topikala läkemedel som retinoider, benzoylperoxid och antibiotika kan användas för att minska inflammation och döda bakterier i porerna. Systemiska läkemedel som isotretinoin kan också användas vid allvarligare fall av akne. En balanserad kost, regelbunden motion och tillräckligt med sömn kan också bidra till att minska utbrott av finnar.

Behandling mot finnar hos en hudläkare

En hudläkare kan hjälpa dig med behandling mot finnar, som till exempel att utföra olika procedurer som kemisk peeling, laserterapi och uttagning av pormaskar och cystor för att behandla akne. Det är viktigt att följa hudläkarens instruktioner för att få maximal nytta av behandlingen och undvika eventuella biverkningar. Hudläkaren kan också ge råd om förebyggande åtgärder och hudvård för att undvika framtida utbrott av finnar. Funderar du på en behandling mot finnar hos en hudläkare kan vi exempelvis tipsa om Acnespecialisten eller Kungsholmens Hudklinik.

Vanliga frågor och svar

Varför gör finnar ont?

Finnar kan göra ont på grund av inflammationen som uppstår när talgkörtlar i huden blir täppta. När bakterier börjar växa i den inflammerade talgen kan detta orsaka en ökad produktion av vita blodkroppar, vilket leder till en inflammatorisk reaktion i huden och smärta. Papler och cystor, som är mer allvarliga former av finnar, kan också orsaka smärta på grund av deras större storlek och djupare plats i huden.

Varför ska man inte klämma finnar?

Man bör inte klämma finnar eftersom detta kan leda till att bakterier sprids till området och orsakar ytterligare inflammation. Det kan också leda till ärrbildning och märken på huden. När man klämmer på en finne kan man också trycka ut talget och bakterierna djupare in i huden, vilket kan orsaka ännu mer smärta och inflammation. Det är bättre att använda topikala läkemedel och undvika att röra vid ansiktet för att minska utbrott av finnar.

Varför kliar finnar?

Finnar kan ibland klia på grund av inflammationen och irritationen som uppstår i huden. När bakterier växer i den inflammerade talgen frigörs kemikalier som kan irritera huden och orsaka klåda. Om finnen är i ett område där det finns hårstrån kan dessa också irritera huden och orsaka klåda. Det är viktigt att undvika att klia på finnarna eftersom detta kan sprida bakterier och orsaka mer inflammation.

Hur länge har man finnar?

Hur länge man har finnar kan variera beroende på person och allvarlighetsgraden av aknen. Vissa personer kan ha finnar under en kort period medan andra kan ha dem under flera år. Hormonförändringar, stress och andra faktorer kan orsaka fluktuationer i förekomsten av finnar. Med rätt behandling och hudvård kan finnar minskas och försvinna, men det är viktigt att fortsätta med förebyggande åtgärder för att undvika framtida utbrott av finnar.