Behandling mot acne

Behandling av acne kan inkludera användning av receptbelagda eller icke-receptbelagda mediciner. Andra behandlingsalternativ inkluderar kemisk peeling eller laserbehandling, som kan hjälpa till att minska inflammation och bota befintliga finnar. Läs mer om behandling mot acne här!

Läs mer

Vad är acne?

Acne (kan också skrivas akne) är en hudsjukdom som påverkar talgkörtlarna i huden och orsakar inflammation och utbrott av finnar, pormaskar och cystor. Sjukdomen kan uppstå när porerna täpps till med överflödig olja, döda hudceller och bakterier. Hormonella förändringar, stress och vissa mediciner kan också bidra. Det är en vanlig hudsjukdom som oftast drabbar tonåringar och unga vuxna, men kan påverka människor i alla åldrar.

Olika typer av akne

Akne är en vanlig hudsjukdom som kan påverka människor i alla åldrar och det finns några olika typer, varav de vanligaste är ungdomsakne och vuxenakne. Båda typerna uppstår när porerna täpps till med överflödig olja och bakterier, men det finns också skillnader i orsaker, symptom och behandlingsalternativ mellan de två.

Ungdomsacne

Ungdomsacne är en vanlig form av akne som drabbar många tonåringar runt om i världen. Sjukdomen uppstår när talgkörtlar i huden producerar för mycket olja och porerna täpps till med överflödig talg, döda hudceller och bakterier, vilket kan orsaka utbrott av finnar, pormaskar och cystor som kan vara smärtsamma och klia. Behandling kan inkludera receptbelagda krämer eller tabletter, hudvårdsprodukter som innehåller salicylsyra eller benzoylperoxid, och livsstilsförändringar som att äta en hälsosam kost och undvika att röra vid ansiktet eller pilla på finnarna.

Vuxenacne

Vuxenacne är en vanlig form av akne som påverkar vuxna människor. Det kan orsakas av en mängd olika faktorer, inklusive hormonella förändringar, stress, mediciner och kosmetiska produkter och uppstår oftast på hakan, käklinjen och kinderna, och kan orsaka utbrott av finnar och pormaskar som kan vara smärtsamma och klåda. Behandling för vuxenacne kan inkludera receptbelagda krämer eller tabletter, kemisk peeling eller laserterapi, och livsstilsförändringar som att äta en hälsosam kost och undvika stress.

Behandling mot acne

En behandling mot acne kan hjälpa till att minska inflammationen i huden och förbättra utseendet på finnar, pormaskar och cystor. Behandlingsalternativ kan inkludera receptbelagda krämer eller tabletter som innehåller retinoider eller antibiotika, hudvårdsprodukter som innehåller salicylsyra eller benzoylperoxid, kemisk peeling eller laserterapi. En hudspecialist, som exempelvis Acnepsecialisten, kan hjälpa till med behandling mot acne samt att utvärdera din hud och rekommendera den bästa behandlingsplanen för din specifika hudtyp och grad av acne. Livsstilsförändringar som att äta en hälsosam kost, dricka tillräckligt med vatten och undvika stress kan också hjälpa till att minska inflammationen i huden och förhindra framtida utbrott av akne.

Motverka utbrott själv

Det finns vissa saker du kan göra för att försöka motverka acneutbrott på egen hand, men vi vill dock understryka att du bör se detta som riktlinjer och att de inte automatiskt betyder att din acne försvinner för att du följer våra tips.

Tvätta ansiktet varje dag

Att tvätta ansiktet två gånger om dagen med en mild ansiktsrengöring som passar din hudtyp är ett viktigt steg i att hålla huden ren och förhindra utbrott. En mild ansiktsrengöring hjälper till att ta bort överflödig olja, smuts och döda hudceller från huden, vilket minskar risken för att porerna täpps till och inflammation uppstår. Det är viktigt att välja en ansiktsrengöring som är formulerad för din hudtyp och att undvika produkter som innehåller hårda kemikalier eller starka dofter, eftersom dessa kan irritera huden och orsaka mer inflammation och utbrott.

Välj rätt toner

Använd en toner som innehåller salicylsyra eller glykolsyra för att ta bort överflödig olja och döda hudceller från huden. Salicylsyra och glykolsyra är exfolierande ingredienser som hjälper till att ta bort överflödig olja och döda hudceller från huden, vilket minskar risken för att porerna täpps till. En toner med salicylsyra eller glykolsyra kan också hjälpa till att minska rodnad och inflammation i huden och förbättra hudens textur och utseende. Till exempel Paula's Choice Skin Perfecting. Men tänk på att det är viktigt att välja en toner som är formulerad för din hudtyp och att använda den regelbundet för att få bästa resultat.

Använd speciella krämer

Applicera en benzoylperoxidkräm på de områden som är drabbade, till exempel Basiron AC eller Epiduo. När du applicerar benzoylperoxidkrämen är det viktigt att använda en liten mängd och sprida ut den jämnt över huden. Undvik att använda krämen på områden där du inte har acne, eftersom den kan orsaka torrhet och irritation. Det är också viktigt att följa instruktionerna på förpackningen och inte överanvända produkten, eftersom det kan orsaka ytterligare irritation i huden.

Undvik att peta dig i ansiktet

Att undvika att röra vid ansiktet eller pilla på finnarna är viktigt för att förhindra att bakterier sprids till andra delar av huden. När du rör vid ansiktet eller pillar på finnarna kan du också sprida smuts och olja från dina händer till ansiktet, vilket kan orsaka mer inflammation och utbrott. Om du känner att du måste pilla på finnarna, använd en varm kompress eller en steril nål för att försiktigt tömma finnarna istället för att klämma på dem med fingrarna.

Byt sängkläder ofta

Att byta sängkläder och handdukar regelbundet är ett enkelt sätt att minska risken för utbrott. Sängkläder och handdukar samlar på sig smuts, olja och döda hudceller från kroppen och ansiktet, vilket kan orsaka inflammation och utbrott av akne när de kommer i kontakt med huden. Genom att byta sängkläder och handdukar regelbundet minskar du risken för att dessa ämnen sprids till din hud och orsakar problem.

Ät nyttig mat

Att äta en hälsosam kost med massor av frukt och grönsaker är viktigt för att upprätthålla en hälsosam hud och minska risken för utbrott. Frukt och grönsaker innehåller antioxidanter och vitaminer som hjälper till att skydda huden från skador och inflammation, medan bearbetade livsmedel och socker kan orsaka inflammation i kroppen och leda till utbrott av akne. Genom att äta en hälsosam och varierad kost, rik på näringsämnen, kan du hjälpa din hud att se och må bättre.

Undvik för mycket smink och oljebaserade produkter

Att undvika att använda för mycket smink eller oljebaserade produkter på huden är viktigt för att minska risken för att porerna täpps till och utbrott av akne uppstår. Om du måste använda smink, välj icke-komedogena produkter som inte täpper till porerna och se till att tvätta bort sminket noggrant varje kväll för att undvika att det samlas på huden och orsakar inflammation. Det är också viktigt att se över innehållsförteckningen på dina hudvårdsprodukter och undvika produkter som innehåller oljor eller andra ingredienser som kan irritera din hud.