Behandla rosacea

Att behandla rosacea kan innebära dels läkemedel, dels livsstilsförändringar för att mildra symptomen. Här kan du läsa mer om vad man gör för att behandla rosacea och vad du själv kan göra för att mildra dina besvär.

Läs mer

Vad är rosacea?

Rosacea är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som vanligtvis påverkar ansiktet. Sjukdomen kan orsaka rodnad, utslag och knottror, speciellt på kinder, näsa, haka och panna. Vissa personer kan också uppleva en brännande eller stickande känsla i ansiktet.

Symptomen på rosacea kan variera från milda till allvarliga och kan återkomma över tid. Tillståndet kan påverka både män och kvinnor, men drabbar oftast personer över 30 år med ljus hud och rödblont hår.

Varför får man rosacea?

Orsaken till rosacea är inte helt klarlagd, men det antas vara en kombination av genetiska faktorer, miljöfaktorer och problem med blodkärl i ansiktet. Vissa faktorer som kan utlösa eller förvärra rosacea inkluderar exponering för solljus, stress, starka kryddor, alkohol och vissa mediciner. Det finns också en koppling mellan rosacea och en mikroskopisk kvalsterinfektion som kallas demodex. Personer med rosacea bör undvika dessa utlösare och söka behandling för att hantera symptomen och minska risken för komplikationer.

Hur blir man av med rosacea?

Det finns inget botemedel för rosacea, men symptomen kan hanteras med hjälp av mediciner och livsstilsförändringar. Läkemedel som kan användas inkluderar antibiotika, krämer som innehåller azelainsyra eller metronidazol och andra läkemedel som minskar inflammation. Det är också viktigt att undvika utlösare som kan förvärra tillståndet, såsom solljus, stress och alkohol. Att använda solskyddsfaktor och försiktighet med hudvårdsprodukter kan också hjälpa till att minska symtomen. I vissa fall kan laserbehandling eller andra kirurgiska ingrepp användas för att behandla hudförändringar orsakade av rosacea.

Behandla rosacea hos hudläkare

Om du lider av rosacea är det rekommenderat att du söker hjälp från en hudläkare för att hantera symptomen. En hudläkare kan ordinera lämpliga läkemedel för att minska inflammation och lindra symtom som rodnad och utslag i ansiktet. De kan också ge råd om livsstilsförändringar och rekommendera hudvårdsprodukter som passar din hudtyp och behov. För mer allvarliga fall kan hudläkaren använda laserbehandling eller andra procedurer för att behandla hudförändringar orsakade av rosacea. Det är viktigt att följa läkarens rekommendationer för att hantera din rosacea och förhindra eventuella komplikationer. Du kan vända dig till din vårdcentral eller kontakta en privat instans som exempelvis Skin Hudkliniken eller Acnespecialisten som kan hjälpa dig att behandla rosacea.

Vanliga frågor och svar

Hur ser rosacea ut?

Rosacea kan ge olika symtom, men vanligtvis orsakar den rodnad i ansiktet, särskilt på kinderna, näsan, hakan och pannan. Utslagen kan också vara knottriga och finnas kring näsan eller kinderna. Vissa personer kan också uppleva en brännande eller stickande känsla i ansiktet. Symtomen kan variera från milda till allvarliga och kan återkomma över tid.

Hur vet man om man har rosacea?

Om du upplever symtom som rodnad, utslag eller knottror i ansiktet, särskilt på kinderna, näsan, hakan och pannan, kan du ha rosacea. Andra symtom inkluderar en brännande eller stickande känsla i ansiktet. Det är viktigt att söka hjälp från en läkare för en korrekt diagnos. Läs mer om symptomen på 1177.

Hur känns rosacea?

Rosacea kan orsaka olika symtom, inklusive rodnad, utslag, knottror och en brännande eller stickande känsla i ansiktet. Symtomen kan variera från milda till allvarliga och kan återkomma över tid.

Hur smittar rosacea?

Rosacea är inte smittsamt och kan inte spridas från person till person genom kontakt eller luftburna partiklar. Det är en inflammatorisk hudsjukdom som orsakas av en kombination av genetiska faktorer, miljöfaktorer och problem med blodkärl i ansiktet.