Behandling mot pormaskar

Behandling mot pormaskar inkluderar ofta användning av produkter med exfolierande egenskaper eller ingredienser som salicylsyra eller benzoylperoxid. Dessa kan hjälpa till att avlägsna överflödig olja och döda hudceller som täpper till porerna. Läs mer om behandling mot pormaskar och mycket mer här!

Läs mer

Vad är pormaskar?

Pormaskar är små, öppna porer på huden som fylls med talg och döda hudceller. De kan se ut som små svarta eller vita prickar och är vanliga på näsan, pannan och hakan. Pormaskar uppstår när porerna täpps till av talg och döda hudceller, och kan orsaka obehag och hudirritation om de inte behandlas på rätt sätt.

Varför får man pormaskar?

Pormaskar uppstår när talgkörtlar i huden producerar för mycket talg, vilket kan täppa till porerna. Döda hudceller kan också bidra till att täppa till porerna. Hormonella förändringar, stress och användning av vissa kosmetiska produkter kan också öka risken för att utveckla pormaskar. Att inte rengöra huden ordentligt kan också leda till att pormaskar bildas.

Hur blir man av med pormaskar?

Att bli av med pormaskar kan vara en utmaning, men det finns flera effektiva metoder för att minska antalet pormaskar och förhindra att de återkommer.

En viktig del av behandlingen är att rengöra huden ordentligt med en mild rengöring som inte irriterar huden. Användning av produkter som innehåller salicylsyra eller glykolsyra kan också hjälpa till att lösa upp talg och döda hudceller som täpper till porerna.

Andra behandlingsalternativ kan inkludera kemiska peelingar, hudslipning och användning av speciella masker som hjälper till att avlägsna pormaskar från huden. Det är också viktigt att undvika att klämma eller pressa på pormaskar, eftersom detta kan leda till infektioner och ärrbildning.

Behandling mot pormaskar hos en hudläkare eller specialist

Om man har svåra problem eller mycket pormaskar kan det vara lämpligt att söka hjälp från en hudläkare eller annan specialist för att behandla pormaskar. De kan rekommendera olika behandlingsalternativ, inklusive medicinska behandlingar eller receptbelagda läkemedel, för att hjälpa till att eliminera pormaskar och förbättra hudens utseende och hälsa. Besök exempelvis Acnespecialisten för att få hjälp med att behandla pormaskar. Det tar fram en individuell behandlingsplan för dig baserat på dina önskemål och besvär.

Så här kan du ta hand om din hud när du har många pormaskar

Rengör huden regelbundet

Regelbunden rengöring av huden är en viktig del av att behandla och förebygga pormaskar. Tvätta ansiktet två gånger om dagen med en mild rengöring och använd en ansiktsborste eller en mjuk tvättduk för att ta bort döda hudceller och överskottstalg från huden. Till exempel en sådan här tvättduk från Sensai.

Använd produkter som är speciellt utformade för att behandla pormaskar

Det finns många produkter på marknaden som är speciellt utformade för att behandla och förebygga pormaskar, såsom ansiktsmasker, peelingar och serum. Produkter som innehåller salicylsyra eller glykolsyra kan hjälpa till att lösa upp talg och döda hudceller som täpper till porerna.

Undvik att klämma eller pressa på pormaskar

Att klämma eller pressa på pormaskar kan orsaka skador på huden och öka risken för infektioner och ärrbildning. Försök att undvika att röra vid pormaskarna och använd istället speciella verktyg eller ansiktsmasker för att avlägsna dem från huden.