Massage Mot ryggont & spänningar

Idag är det många människor som lider av smärta eller spänningar i ryggen. Därför är det ett viktigt ämne att förstå, framför allt om du själv har den typen av besvär. Lyckligtvis finns det massage som inte bara lindrar smärtan, utan även hjälper ryggen att regenerera sig. Nedan är du välkommen att läsa mer om massage mot ryggont.

Läs mer

Varför är massage bra?

Varför är massage egentligen bra? Det finns faktiskt flera anledningar till att massage har positiva effekter på kroppen och psyket. För det första får det musklerna att slappna av och ökar deras förmåga att syresättas. Blodcirkulationen ökar, känslan av smärta lindras och koncentrationsförmågan blir bättre. Massage stärker även immunförsvaret, påskyndar kroppens förmåga att läka och förebygger spänningshuvudvärk.

Massage har också positiva effekter på ditt mentala välbefinnande. Exempelvis minskar det ångestkänslor, stress och depression. Eftersom massage har så breda effekter på hela kroppen anses det vara en sorts holistisk behandling. Lär dig mer om fördelarna med massage hos Forskning.se.

Hur ofta ska man gå på massage?

Hur ofta man ska gå på massage beror till stor del på vilken typ av besvär du har och hur pass påtagliga de är. Din hållning, arbetsställning och stress är också avgörande faktorer. I regel kan man säga att ju mer smärta du har, desto oftare bör du gå på massage.

Om du är väldigt stel eller har ont är det fördelaktigt att gå två gånger i veckan. Känner du viss stelhet eller obehag kan det räcka med en gång varannan vecka. Om du inte har några egentliga besvär utan mest vill gå på massage i förebyggande syfte är en gång i månaden tillräckligt.

3 exempel på olika massagetyper

Innan du bokar in en massage är det viktigt att veta vilken typ som vore bäst för dig. Det finns flera olika massagetyper som alla är utvecklade för olika behov. Nedan beskriver vi ett par vanliga alternativ, så kan du själv avgöra vilken som känns mest intressant.

Klassisk svensk massage

Klassisk svensk massage syftar till att lindra smärta och muskelspänningar. Behandlingen påbörjas med lättare rörelser för att värma upp musklerna. Därefter fortsätter massageterapeuten med bland annat tapotement, knådning och töjningar. På så vis når man en djupare del av musklerna.

Bindvävsmassage

Bindvävsmassage kallas även för tysk klassisk massage. Det är en mer intensiv form av massage som har stor effekt på nervsystemet och blodcirkulationen. Man behandlar inte bara muskelvävnaden, utan mycket fokus ligger på att behandla nervsystemet. Metoden går till stor del ut på att dra isär bindväven, men även hakning. Massageformen rekommenderas för dig som har långvarig smärta eller besvär.

Taktil behandling

Taktil behandling är en form av mjukare massage. Den är utvecklad för att förbättra din sömn, lindra smärta och öka ditt välbefinnande i allmänhet. Taktil behandling är ett utmärkt alternativ och du har ångest, är deprimerad eller känner dig stressad. Genom mjuka strykningar aktiverar den bland annat utsöndringen av lyckohormon som oxytocin och endorfiner. Det resulterar i en lugnare och mer positiv sinnesstämning.

Fler tips för att motverka ryggont

Du som har ryggont kan kombinera massage med andra sätt att lindra besvären. Det gäller även dig som inte har smärta, men ändå känner dig stel eller spänd. Här nedan får du mer information om hur du kan motverka ryggont.

Köp fåtölj med massage till arbetsplatsen

Är ni i behov av avkoppling och återhämtning under arbetsdagen? En fåtölj med massage kan hjälpa till att lindra ryggbesvär, samtidigt som ni får tillgång till härlig återhämtning under lunchrasten.

Hos Promas finner du en fåtölj med massage utöver det vanliga. Deras egenutvecklade återhämtningsfåtölj ”Promas Recovery Edition” är framtagen för total avkoppling – både för sinne och kropp. Värme i kombination med välgörande massage ger din kropp ny energi på bara 15 minuter. Den har bevisade effekter på välbefinnandet och fungerar bra både vid större och mindre besvär. En massagefåtölj är en investering i din och dina medarbetares hälsa. Med en sådan på arbetsplatsen kan du återhämta dig innan besvären hinner växa.

Variera arbetsposition vid stillasittande arbete

Idag är det väldigt många människor som har ett stillasittande arbete. Det kan ha stark påverkan på nacke, axlar och rygg. Därför är det viktigt att ha en ergonomisk stol, men även att sitta i rätt arbetsposition. Utöver det bör du även variera din arbetsposition på jobbet. Det är viktigt för att ryggkotor, diskar och muskler inte ska felbelastas. Genom att variera din arbetsposition undviker du att felbelasta kroppen under längre perioder och minskar på så vis risken för skador.

Stretcha kontinuerligt

Stretching är en annan viktig metod för att ta hand om ryggen. När du stretchar får hela kroppen sträcka sig och “hamna på plats”. Du minskar risken för spänningar eller överbelastning på skelettet samt stel nacke. Stretching är också ett effektivt sätt att stimulera blodcirkulationen och ge dig mer energi.

Att stretcha är ett enkelt och helt kostnadsfritt sätt att ta hand om din rygg. Dessutom tar det bara några minuter!

Träna upp bålstyrkan

Något det talas en hel del om inom massageterapi är vikten av att stärka musklerna. När du tränar upp bålstyrkan har det en stor effekt på ditt skelett, framför allt din rygg. Det beror på att starka bålmuskler avlastar skelettet. I sin tur innebär det att musklerna, inte ryggkotorna eller diskarna, tar emot en stor del av stötarna som ryggen kan få. Även felbelastningar som du gör tas emot av musklerna i stället för ryggraden. Därför minskar du markant risken för potentiellt stora problem som diskbråck eller andra förslitningar i ryggen. Att träna upp bålstyrkan är dessutom bra för hela kroppen.